TRAINING HANDLEIDING
Hoe te gebruiken Trainingprogramma Oefeningen Praktijkvoorbeelden Ethische vraagstukken Andere bronnen Contacten

Introductie in MVO Bedrijfsethiek Werkomgeving Milieu Ketenbenadering Maatschappij

 



Doelgroepen
Sleutelfiguren in het MKB management, bedrijfsontwikkeling en marketing
Sociale partners
Plaatselijke overheden
Plaatselijke NGO’s en initiatieven

 



Trainer Profiel

Specifieke vaardigheden voor deze module:

Op details gericht profiel
In staat morele conflicten te presenteren op een duidelijke en scherpe wijze
Basiskennis hebben van de meest belangrijke ethische theorieën
In staat een virtueel scenario voor een training te ontwikkelen en rollenspelen voor ethische dilemma’s

 



Doel van de training
Na de training de deelnemers zullen meer gevoelig zijn voor een beter begrip naar: waarden en normen, macht en verantwoordelijkheid en conflicten in waarden / ethische dilemma’s.



Specifieke Trainingsdoelen

Na afloop van de training zijn de deelnemers in staat tot:

Beter begrip waarop de waarden van hun activiteiten en de verwachtingen van hun belanghebbenden gebaseerd zijn
Rekening kunnen houden met hun belangrijkste warden bij het opstellen van beleidsprioriteiten
Een missieverklaring voor hun eigen organisatie ontwikkelen rekening houdend met waarden en verantwoordelijkheden.

 



Theoretische Inhoud / Leerdoelen / Training Activiteiten

De theoretische Inhoud in de module “Bedrijfsethiek” moet geïntroduceerd en besproken worden in relatie met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) in totaal.MVO kan beschreven worden als “een vrijwillige integratie van sociale en milieu vraagstukken in het dagelijkse werk van de onderneming en in interactie met hun belanghebbenden” (Europese Commissie, 2001). Met gebruik van de methode “MVO kenniskaart” is dit hoofdstuk gebaseerd op de volgende overwegingen:

Bedrijfsethiek is een morele kwestie. Het verschijnt in concrete situaties waarin de eigenaren van het bedrijf, de managers of medewerkers dubieuze beslissingen hebben te doen. Deze kunnen betrokken zijn op bedrijfsbesluiten die kunnen botsen met ethisch gedrag of met persoonlijke waarden en normen van de mensen.

Voorbeelden hier van zijn:

Boekhouding en financiële normen
De wet respecteren
Instellen en naleven van bedrijfsregels en procedures
Fusies en wervingen
Nafluiten
Omkoping
De rechten van intellectueel eigendom
Oneerlijke concurrentie
Inkrimpen / outplacement
Verspreiding
Milieu risico’s nemen
Rechten van de medewerkers
Veiligheid en gezondheid op het werk
Enz.

De lijst van voorbeelden is bijna eindeloos omdat alles wat met het leven te maken heeft (en bedrijfsvoering) op een ethische wijze of onethische wijze gedaan kan worden.

Bedrijfsethiek is het gebied van ethiek dat toetst ethische regels en principes in een commerciële context, die te maken hebben met de verschillende problemen die kunnen ontstaan in een bedrijfssituatie en speciale verantwoordelijkheden en plichten van mensen betrokken in de handel. Degene die geïnteresseerd zijn in bedrijfsethiek vragen zich af: “Is dit ethisch juist of fout?” In relatie met MVO, moet deze vraag in overweging genomen worden, in overleg met belanghebbenden betrokken bij de besluitvorming en uitvoering van een bedrijf.

Bedrijfsethiek is een vorm van geldende ethiek en normen, waarbij speciale ethische standaarden zijn benoemd en daarna aangenomen. Oordelen over wat is goed of niet goed zijn speciaal gemaakt, dat wil zeggen, het maakt duidelijk wat geacht wordt wat gedaan zou moeten worden en wat niet. Bedrijfsethiek is gebruikelijk minder betrokken bij de ethische stichtingen (metaethics), of met het beoordelen van de meest basale ethische principes, en meer betrokken met praktische problemen en toepassingen, en enkele speciale verplichtingen die betrekking hebben op bedrijfsrelaties (belanghebbenden in MVO termen).

Er zijn twee belangrijke ethische punten.
Er zijn twee belangrijke ethische vormen, ethiek van deontologie (Imanuel Kant) en utilitarisme (John Stuart Mill).

Deontologische Ethiek (de leer van het goede werken) is gebaseerd op normatieve principes, wat inhoudt dat morele waarden onlosmakelijk deel uitmaken van (morele) handelingen. Deonthologische ethiek rechtvaardigt bijvoorbeeld nooit en te nimmer een leugen – zelfs geen leugen om bestwil – onafhankelijk welke morele motivatie dan ook ten grondslag ligt aan de leugen (zoals een leugen vertellen om een onschuldig iemand te redden van een totalitair regime). Kortom, er zijn geen intrinsiek morele waarden, waarden zijn per definitie goed.

Utilitarisme (het nut als belangrijkste doel) is een manier van ethische reflectie, die uitgaat van de gevolgen van iemands handelen. De hamvraag is of het handelen van een persoon, MKB of organisatie een even goede uitkomst heeft voor henzelf, als voor alle andere betrokkenen. Als de ‘goede’ consequenties opwegen tegen de ‘slechte’, dan is een handeling ethisch verantwoord volgens het utilitarisme. Kortom, als het doel goed is, zijn de middelen geheiligd.

 

Normen en waarden

Waarden omvat alles wat beschouwd wordt als waardevol, betekenisvol of wenselijk door een groep (bijvoorbeeld het MKB zelf, een groep belanghebbenden ervan, of de hele gemeenschap). Voorbeelden van waarden zijn vrede, vrijheid, vooruitgang, mensenrechten, bezit, solidariteit, opleiding, eerlijk delen, etc.

Normen zijn verwachtingen gebaseerd op waarden. Normen dienen als maatstaf voor een persoon zelf en voor de samenleving. Voorbeelden van normen zijn “Gij zult niet doden” – behorend bij de waarde van het recht op leven, of “dit bedrijf is dicht op zondag”.

 

Waarden en bedrijfsvisie en -missie

Samenwerkende bedrijven, instituten en/ of organisaties, hebben meestal een geschreven verklaring over hun visie en missie, die de alle handelingen van de organisatie onderschrijft. Het doorlopende MVO-debat stimuleert bedrijven om hun missie op deze manier op te zetten. Andere waarden kunnen uitgedrukt worden als standpunten en reclame voor producten en dienstverleningen, waardoor deze vallen onder marketing ethiek.

 

Macht en verantwoordelijkheid

Macht en verantwoordelijkheid zijn twee zijden van de medaille. Wie geen macht heeft, heeft ook niet de mogelijkheid om de verantwoordelijkheid op zich te nemen. Als iemands handelen gebaseerd is op macht zonder verantwoordelijkheid, dan is dat machtsmisbruik. Binnen bedrijven en andere organisaties ligt de macht bij de ondernemers, eigenaars en managers. In deze context zou een leidinggevende moeten reflecteren op zijn eigen ethiek ten opzichte van de werknemers waar hij macht over uitoefent: management ethiek.

 

Bestuurlijke openheid

Zoals bestuurlijke openheid het vertrouwen van de investeerders bevordert, zo kunnen deze principes van transparantie ook ingezet worden voor het MKB. Richtlijnen voor bestuurlijke openheid zijn inmiddels in bijna elk EU-land geformuleerd als vrijwillige, zelfregulerende initiatieven, gebaseerd op gedragscodes, inclusief transparantie over de kwaliteit van de samenwerking tussen bestuur, management en belanghebbenden. Bestuurlijke openheid probeert een vaststelling van waarden voor een lange termijn te omvatten. Naast transparantie, is verantwoordelijkheid nemen het andere belangrijke onderdeel van deze discussie.

 

Conflicterende waarden

Omdat MVO verschillende belangen (gebaseerd op uiteenlopende waarden) probeert te combineren, zijn conflicterende waarden alledaagse praktijk. Als het neerkomt op conflicterende waarden in plaats van op conflicterende belangen, kun je praten over een ethisch dilemma.

 



Structuur van de module
Opening, kennismaking met elkaar
Presentatie van de doelen en inhoud van de module
Algemene informatie over MVO en het plaatsen van deze module binnen een breder perspectief van de MVO problematiek (“Kenniskaart”)
Inhoudelijke thema’s:
Waarden en normen
Introductie, het verschil tussen waarden en normen
De rol van waarden in vastgestelde normen
Opstellen van interne normen gebaseerd op MVO waarden
Het oplossen van ethische dilemma’s door het ontwikkelen van begrip voor waarden en normen
Missie verklaring
De benoeming van een missie verklaring de rol van het bedrijf hierin
Het leveren van goede voorbeelden van een missie verklaring en speciale branches (de trainer moet een onderzoek doen naar goede voorbeelden in de branches van de deelnemers)
Het belang van een missie verklaring kan voor het MKB zich uiten in het gebied van interne en externe communicatie
Gedragscodes en ethische codes
Het ontwikkelen van gedragscodes en ethische codes en hun rol voor het bedrijf
Gemeenschappelijk bestuur
Discussie over de rol van gezamenlijk bestuur op het gebied van MKB’s
Evaluatie van de trainingsmodule en het aanbieden van ondersteuning bij het werken aan verbeterpunten
 


Methodes en training activiteiten
Definitie van het te gebruiken pedagogisch materiaal

De trainer zal de volgende pedagogische methodes gebruiken:

Theoretische uiteenzetting 
Werken aan en bespreking van de oefeningen (individueel en in werkgroepen)
Werken aan en bespreking van de ethische dilemma’s (werkgroepen)
Intersectoraal leren stimuleren door managers uit het bedrijfsleven, overheid en non profit sector bijeen te brengen

 

Praktische training activiteiten

Voor het standaard programma (4 uur) wordt aanbevolen de volgende trainingsactiviteiten te gebruiken:

Presentatie en discussie oefening 2.1.
Presentatie en discussie van twee ethische dilemma’s, twee uit 1 tot 7 (de trainer moet die ethische dilemma’s kiezen die best passen bij de deelnemers)
Presentatie en discussie oefening 2.2.

Voor het uitgebreide programma (4 – 8 uur) wordt het standaard programma aanbevolen + een of meer van de volgende activiteiten:

Presentatie en discussie van ethische dilemma’s, twee uit 1 tot 7 (de trainer moet die ethische dilemma’s kiezen die best passen bij de deelnemers maar die niet gebruikt zijn in het standaard programma)
Ontwikkelen en discussiëren van de ethische codes naar ieder deelnemende organisatie. (de trainer dan de pedagogische suggesties van praktijkvoorbeeld nr. 1 kunnen gebruiken)

 



Didactische
/ pedagogische Bronnen / Materialen
Flip-over borden
Beamer
computer
Oefening 2.1. en 2.2.
Ethische dilemma’s 1 t/m 7
Praktijkvoorbeeld 1, (uitgebreid programma)
Feedback vragenlijst voor de deelnemers


Nadere materialen uit te delen aan de deelnemers


Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen: stand van zaken, 2004 (ontwikkeld in het kader van het Leonardo da Vinci Pilot Project “CSR/SME – promoting social responsibility in small and medium size enterprises” en beschikbaar in de 6 betrokken landen: Oostenrijk, Estland, Hongarije, Italië, Portugal en Nederland)
MVO Glossary, 2005 (ontwikkeld in het kader van het Leonardo da Vinci Pilot Project “CSR/SME – promoting social responsibility in small and medium size enterprises”), onderwerpen:
bedrijfsethiek

 

Organisaties / Initiatieven

Links

Bentley College

http://ecampus.bentley.edu/dept/ph/ethicsglossary.html

Business Ethics – The Magazine of Corporate Responsibility

www.business-ethics.com

Business in the Community

http://www.bitc.org.uk/resources/toolkit/marketplace/

Center for Ethics and Business

www.ethicsandbusiness.org

Ethics Ressource Center

Green Paper “Promoting a European Framework for Corporate Social Responsibility”, European Commission, 2001

http://europa.eu.int/comm/employment_social/soc-dial/csr/greenpaper.htm

IBE - Institute of Business Ethics

www.ibe.org.uk

OECD Principles of Corporate Governance, 2004

http://www.oecd.org/department/0,2688,en_2649_34813_1_1_1_1_1,00.html

The Sarbanes-Oxley Act

http://www.sarbanes-oxley.com/displaysection.php?
level=2&pub_id=Sarbanes-Oxley&chap_id=PCAOB4&message_id=30

Transparency International
University of San Diego



Tijdschema
Basisprogramma (4 uur)

 

ONDERWERP

Duu

Totale Tijd

NOTITIES

Start

Eind

Opening, kennismaking

 

15 m.

0:00

0:15

Aangepast aan de situatie van de groep, namelijk: profiel van de deelnemers, geïntegreerde of enkele activiteit, bestaande of nieuwkomers, enz.

Presentatie van de doelen en inhoud van de module

05 m.

0:15

0:20

 

Algemene informatie over MVO en de plaats van de trainingsmodule in het brede veld van de MVO problematiek

05 min

0:20

0:25

Gebruik maken van de MVO kenniskaart

Theoretische introductie van de module – wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen

15 m.

0:20

0:40

 

Oefening 2.1: “Normen en waarden basis”

10 m.

0:40

0:50

 

- Individueel

15 m.

0:50

1:05

 

- Presentatie en discussie

(1e flip-over vel)

15 m.

1:05

1:20

 

- “Waarden kwadrant” (2e flip-over vel)

10 m.

1:20

1:30

 

 

 

 

 

 

PAUZE

30 m.

1:30

2:00

 

 

 

 

 

 

Oefening 2.2: “Belanghebbenden Brainstorm”

- Interviews

20 m.

2:00

2:20

 

- individueel werk

20 m.

2:20

2:40

 

- Presentatie en discussie

10 m.

2:40

2:50

 

1st ethisch dilemma van 1 t/m 7

- introductie

0,5 m

2:50

2:55

Kies 2 ethische dilemma’s uit de 7 beschikbare ethische dilemma’s gericht op het profiel van de groep en de trainers interesse.

- groepsdicussie

15 m.

2:55

3:10

2de  ethisch dilemma van 1 t/m 7

- introductie

5 m.

3:10

3:15

- groepsdiscussie

15 m.

3:15

3:30

Conclusies

15 m.

3:30

3:45

Evaluatie

15 m.

3:45

4:00

Gebruik hier de deelnemers vragenlijst of ieder andere evaluatie instrument dat in gebruik is in de organisatie.

EINDE

 

 

 

 

 

Uitgebreid tijdsschema (4 – 8 uur)

Als u de training wilt uitbreiden naar meer dan 4 uur, stellen wij voor één of meer van de volgende extra activiteiten toe te voegen aan het tijdsschema:

 

EXTRA ACTIVITEITEN

DUUR

NOTITIES

Presentatie van ethische dilemma’s uit nummer 1 t/m 7 + groepsdiscussie

05 + 15 m. elk

Alle ethische dilemma’s zijn bedoeld om te gebruiken als praktische trainingsactiviteiten in de module, dus als je een training organiseert dat Langer dan vier uur duurt kan je een of meer ethische dilemma’s gebruiken, afhankelijk van de trainingsduur.
Kijk uit dat je geen dilemma’s gebruikt die je al gebruikt heb in het standaard programma.

Het ontwikkelen van een ethische codevoor iedere organisatie van de deelnemers (individueel werk) en groepsdiscussie

30 +30 m.

Maak gebruik van de suggesties genoemd bij praktijkvoorbeeld nr. 1

 

 
Copyright © 2004-2006
Deze documenten zijn een product van de Pilot Project “CSR/SMEs – Promoting Social Responsibility in Small and Medium-Sized Enterprises”, supported by the European Commission through the Leonardo da Vinci Program. Deze documenten geven alleen de visie van de schrijvers weer, de Commissie is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud of het gebruik hiervan.